Projekt Erasmus +

24. máj 2017

Do tretice úspešní s projektom programu Erasmus+.

Kolín 1Už tretí rok po sebe patrí naša škola medzi úspešných podávateľov projektov v rámci programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu, Kľúčová akcia 1 – Vzdelávacie mobilita jednotlivcov. Vo výberovej procedúre na základe prihlášky nám bol schválený grant na realizáciu projektu pod názvom „Zručnosti bez hraníc – stáž žiakov v partnerskej škole v Kolíne“.

A tak aj tento rok v októbri vycestuje 12 žiakov s dvomi sprevádzajúcimi osobami tentoraz do Českej republiky, do Kolína. Tu sídli naša partnerská škola Střední škola obchodní, v projekte ako prijímajúca organizácia, ktorá počas dvoch týždňov začlení do svojho praktického vyučovania našich žiakov – účastníkov stáže v rámci tohto projektu. Žiaci tak budú zvyšovať svoje vedomosti a zručnosti v novom zmenenom prostredí. V prevádzkach obchodov a služieb v meste Kolín tak budú praxovať pod vedením učiteľov odbornej praxe, spolu so žiakmi partnerskej školy.

15.december 2016

Europassy a certifikáty odovzdané.erasmus

er5Aj keď sa účastníci stáže v rámci programu Erasmus+ 22. októbra 2016 vrátili z Egru, projekt pod názvom „Stáž žiakov gastronomických odborov Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote v partnerskej škole v Egri“ neskončil a potrvá do 31.5.2017. Účastníci teraz získané vedomosti, zručnosti a skúsenosti prezentujú medzi spolužiakmi a pedagógmi školy nástenkami, rozhovormi a aj praktickými ukážkami na odbornom výcviku. Hneď v prvý týždeň po príchode každý spracoval svoju správu v informačnom portáli Mobility Tool. Široká verejnosť sa mohla oboznámiť s maďarskou gastronómiou počas Týždňa maďarskej kuchyne v dňoch 28.11. až 2.12.2016 v oboch školských reštauráciach v Juniore a v Čiernom orlovi, kde účastníci spolu aj s majstrami z partnerskej školy pripravovali maďarské jedlá.

13.12.2016 sa všetci účastníci stáže opäť zišli spolu aj s pozvanými triednymi učiteľmi a učiteľmi odborných predmetov, aby si chvíle strávené v Egri pripomenuli prezentáciou fotiek z jednotlivých pracovísk a aj videom natočeným egerskou televíziou. Prezentáciu viedli a komentovali Dalibor Farkaš a Laura Šimonová. Súčasne koordinátorka projektu Ing. Filadelfiová odovzdala účastníkom doklady o absolvovaní zahraničnej stáže a to Europass – Mobilita a certifikát od prijímajúcej organizácie.

Dňa 31.5.2017 bol projekt ukončený. Záverečnú správu si môžete pozrieť tu

26. októbra 2016

stz2erasmusKeď sme sa dozvedeli, že škole schválili projekt v rámci programu ERASMUS+,  v rámci ktorého sa mala uskutočniť stáž v Egri v našej partnerskej škole, viacerí sme sa s radosťou do nej prihlásili. Prihlásilo sa nás veľa, no vybrali len šestnástich. Deviateho októbra sme sa stretli pred školou, kde nás vyzdvihol autobus a vyštartovali sme do Egru. V autobuse počas cesty sme sa rozprávali o našich očakávaniach spoznať maďarské zvyky, získať nové vedomosti z oblasti maďarskej gastronómie, nadviazať nové kontakty a spoznať mesto Eger.

Dorazili sme sem v podvečer, kde nás s radosťou privítal osobne pán riaditeľ prof. Dr. Vasas Joachim a pani zástupkyňa Judit Molnárné Fiser s pedagógmi. V pondelok , náš prvý pracovný deň, sme boli preškolení z BOZP a zadelili nás do rôznych pracovísk, kde nás zoznámili s majstrami a popoludní sme sa vybrali na prehliadku mesta. V jednotlivé dni sme spoznávali jednotlivé maďarské jedlá a výrobky, ktoré sme následne pripravovali v školskej reštaurácii, cvičnej kuchynke, pekárni a v cukrárskej dielni. Poobede sme mali rôzne programy ako napríklad prehliadka vinárskych pivníc a návšteva rôznych luxusných hotelov a kultúrnych pamiatok. Po večeroch sme si chodili zašportovať s domácimi žiakmi do ich telocvične. Cez víkend sme sa poriadne vyšantili a oddýchli v termálnej vode. Nasledujúci týždeň sme boli navštíviť egerský hrad s pevnosťou s bohatou históriou. Začiatkom týždňa sme mali deň varenia v kotlíku. Varili sme napr. palóc polievku a veru sa nám vydarila na výbornú. Poobede sme boli na ochutnávke egerských vín a čo to sme sa priučili i someliérstvu . Navštívili sme aj marcipánové múzeum, ktoré sa nám veľmi páčilo a mali sme možnosť vidieť krásne marcipánové diela. Posledný pracovný deň sme prichystali záverečný raut a poďakovali sa našim hostiteľom. Pripravili sme maďarské jedlá, ktorých prípravu sme si osvojili pomocou maďarských majstrov. Počas rautu sme aj miešali rôzne miešané nápoje, flambovali palacinky a na želanie našich maďarských priateľov sme im pripravili aj naše slovenské halušky. Prišiel nás pozrieť aj náš pán riaditeľ PaedDr. Bagačka. Raut skvele dopadol, všetci boli spokojní a dobre sa bavili. No a v sobotu 23.10. ráno nastalo lúčenie a nám sa ani nechcelo nastúpiť do autobusu, ktorý pre nás prišiel. Tie dva týždne rýchlo uleteli a my sme bohatší o skúsenosti zo zahraničnej stáže. Odporúčame všetkým, ktorým sa vyskytne možnosť sa nejakej zahraničnej praxe zúčastniť, aby to využili a šli.

Účastníci stáže

10. október 2016

Šesťnásť žiakov odborov hotelová akadémia, kuchár, čašník-servírka a dve sprevádzajúce osoby -J.Melišíková a F.Balogh v nedeľu 9.10.2016 odcestovali na dvojtýždňovú stáž v rámci programu ERASMUS+  do maďarského Egru, kde na pracoviskách praktickej prípravy partnerskej školy Egri SZC Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakközépiskolája, Szakiskolája és kollégiuma získavajú nové vedomosti a hlavne zručnosti z maďarskej gastronómie. Pozrite si prvé zábery z pobytu, ktoré nám poslala pani majsterka Melišíková.

Ing.Filadelfiová

Opäť úspešní s projektom programu Erasmus+ /máj 2016/

Aj tento rok sme 1.februára podali projekt v rámci programu ERASMUS+ pod názvom“ Stáž žiakov gastronomických odborov  Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote v partnerskej škole v Egri“ a minulý týždeň sme písomne dostali informáciu  o prijatí nášho projektu pod číslom 2016-1-SK01-KA102-022316 a schválení grantu vo výške 25 340 EUR na jeho realizáciu. A tak 16 žiakov odborov kuchár, čašník-servírka a hotelová akadémia absolvujú odbornú stáž v dňoch 9.-22.10.2016 v strediskách praktického vyučovania našej partnerskej školy Egri SZC Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakközépiskolája, Szakiskolája és kollégiuma.

Podnetom pre realizáciu tohto projektu je dlhodobá a prehlbujúca spolupráca s partnerskou školou a zároveň výborné spätné väzby z realizácie posledného projektu zameraného na mobilitu žiakov. Hlavná aktivita projektu – odborná stáž bude trvať 14 dní, počas ktorej žiaci absolvujú bohatý každodenný program zameraný na zvýšenie ich odborných znalostí a zručností v gastronomických odboroch.

Ing.Tamara Filadelfiová

2.jún 2015

Po niekoľkoročnej prestávke sme sa opäť dočkali. erasmusMedzi schválenými projektami výzvy ERASMUS PLUS- Vzdelávacia mobilita  bol schválený náš projekt Zvýšenie úrovne odborných kompetencií prostredníctvom cezhraničnej spolupráce. Ide o stáž 15-tich našich žiakov odborov kuchár, čašník v partnerskej škole v českých Poděbradoch. Počas 14-tich dní budú mať žiaci možnosť získať nové  poznatky z gastronómie v regióne s rozvinutým cestovným ruchom, oboznámiť sa so špičkovými štvorhviezdičkovými hotelmi vo významnom kúpeľnom meste, zlepšiť kľúčové kompetencie ( jazykové, sociálne, komunikačné), inovovať postupy v práci v modernom gastronomickom zariadení Labenka. Počas pobytu tiež žiaci navštívia Kutnú Horu, Prahu, budú mať zábavný večierok s miešanými nápojmi, budú zostavovať netradičné jedálne lístky.

V tomto projekte ide už o druhú stáž našich žiakov v tejto partnerskej škole ( prvá prebehla v roku 2007). Z našej strany koordinovala prípravu projektu Ing.Katarína Bálintová, externe spolupracoval Mgr. Martin Tomčák. Celkový grant ( podpora) projektu je vo výške 27630 eur. Zo strany partnerského subjektu je zodpovednou osobou Bc. Radoslav Číla – zástupca riaditeľa.

Tak už sa len pripraviť a v októbri úspešne vyštartovať za ERASMOM PLUS!

Obsah projektu si môžete v pdf formáte pozrieť tu

 

13. október 2015

Pätnásť žiakov odborov hotelová akadémia, kuchár, čašník-servírka a dve majsterky odborného výcviku v nedeľu 11.10.2015 odcestovali na dvojtýždňovú stáž v rámci programu ERASMUS+ do kúpeľného mesta Poděbrady v Českej republike. Pozrite si ich prvé chvíle pobytu v Poděbradoch, ako ich zachytil mentor účastníkov Bc. Radek Číla.

Zmluvu o poskytnutí grantu na projekt si môžete pozrieť tu


3. november 2015

Nedeľa, deň ako každý iný, no pre nás to bolo úplne niečo nové. 11.10.2015 sme v rámci programu ERASMUS+ podporený EÚ odcestovali do Českej republiky na dvojtýždňovú odbornú stáž, ktorá trvala do 24. októbra 2015. Zúčastnili sa jej dve majsterky odborného výcviku a 15 vybraných študentov našej školy. Patrili k nim študenti hotelovej akadémie, kuchári, čašníci a servírky.

 Prvý deň sme sa zoznamovali s mestom, chodili po pamiatkach a dozvedali sme sa zaujímavosti, týkajúce sa kúpeľného mesta Poděbrady, v ktorom sme mali absolvovať odbornú stáž. Na druhý deň, v utorok, sa už ale začala tvrdá práca. Bolo to veľmi náročné pre všetkých. Celý týždeň sa niesol pocitom zodpovednosti, aby sme prácu a úlohy, ktoré nám boli pridelené zvládli, čo najlepšie. Šesťhodinový pracovný čas sme sa snažili pozitívne reprezentovať seba a našu školu – SOŠ obchodu a služieb. Žiaci z odborov kuchár, čašník a servírka skúšali svoje zručnosti a znalosti pri prípravách jedál prevažne českej kuchyne v školskej reštaurácii Labenka. Študenti hotelovej akadémie si zase vyskúšali prácu v hoteli Bellevue. Skúsili si prácu v kuchyni, obsluhe, na recepcii a dokonca aj prácu chyžných.

Víkend sme mali voľný. Bez práce. No navštívili sme mestá  Kutná Hora a Praha. V Kutnej Hore sme si pozreli kostol Kostnice. Bol netradične vyzdobený kostrovými pozostatkami z približne 40 000 mŕtvych. Najzaujímavejšia exkurzia bola do Českého múzea striebra, ktoré bolo 35 metrov pod zemou. Ako bieli duchovia v plášťoch s prilbami a čelovkami sme blúdili tmavými banskými chodbami. Celú hodinu sme ako stredovekí „havíři“ prechádzali štôlňami asi 120 cm vysokými a 40 cm širokými. Bol to zážitok. Pozreli sme si aj krásnu Prahu – Orloj, Karlov most a mnohé ďalšie miesta.

Po exkurziách sa začal druhý náročný týždeň. No tieto namáhavé a ťažké 2 týždne sa končili úžasne. Bc. R. Číla, zástupca školy SOŠ spoločenského stravování Poděbrady, nás prekvapil a zaviedol do stredovekej krčmy v Dětenicích. Tam nás čašník privítal: „Kto to sem zase leze? Co budete žrát, vy parchanti ?“ Rozprávali sa tam s nami hrubo a netaktne, no predsa to malo niečo do seba. Smiali sme sa celý večer, „žrali sme“, ako sa to v tej krčme hovorí a dokonca medzi nami našli princeznú, ale aj hriešnicu.

Na záver tejto odbornej stáže sme si pripravili raut, ktorý bol celý v našej réžii – výber a príprava jedál, výzdoba, naaranžované ponukové stoly. V tejto atmosfére nám vedenie družobnej školy odovzdalo certifikáty o absolvovaní odbornej stáže.

Rozlúčka s ľuďmi, ktorých sme v Poděbradoch spoznali, bola ťažká. Bolo tam veľa srdečných a skvelých ľudí, ktorí sa o nás celé tie dva týždne starali. No museli sme sa vrátiť a podeliť sa s našimi novými skúsenosťami, ktoré v živote určite využijeme.


Frederika Bartalošová, III.H
O projekte ste sa mohli dozvedieť aj na nasledujúcej web stránke z nášho regiónu.

 

Prezentácia získaných skúseností zo stáže       

Je samozrejmé, že naši „stážisti“ z Poděbrad sa hneď po príchode so svojimi dojmami a získanými skúsenosťami podelili so svojimi spolužiakmi, učiteľmi, majstrami. Na nástenkách vo vestibule školy fotkami z pracovísk a voľnočasových aktivít priblížili všetkým svoje dvojtýždňové pôsobenie v Poděbradoch.

Na triednických hodinách – napr. v III. H 4.11.2015 porozprávali spolužiakom o pracovnom i mimopracovnom programe stáže, o novozískaných vedomostiach a zručnostiach. O priebehu stáže pripravili žiačky III.H aj prezentáciu, ktorú si môžete pozrieť tu.

2.12.2016 na zasadnutí predmetovej komisie odborných predmetov sa o získané poznatky podelili žiaci aj sprevádzajúce majsterky. Pripravili si prezentácie, v ktorých popísali svoj pracovný program. Majsterka Alžbeta Gyuricsicsová informovala o stáži kuchárov a čašníkov v reštaurácii a školskej jedálni Labenka a majsterka Petra Rapčanová o pracovných skúsenostiach v hoteli Bellevue.

Všetci účastníci stáže budú mať možnosť aj prakticky prezentovať svoje získané vedomosti a zručnosti z českej kuchyne, keď sa v našich prevádzkach Junior a Čierny Orol v mesiacoch marec a apríl uskutočnia Dni českej kuchyne.

 

 

 

Česká kuchyňa, na ktorej by si pochutnal aj Švejk

Šumavská bramboračka, kulajda, staročeská svíčková na smetaně a karlovarské knedlíky, uzené maso vařené, dušený špenát, bramborové knedlíky– aj na týchto špecialitách si budete môcť pochutnať počas

Dní českej kuchyne od 8. do 10. marca v reštaurácii Čierny orol.

Svoje kulinárske umenie predvedú kuchár Jaroslav Švagerko, majsterka odbornej výchovy Alžbeta Gyuricsicsová a študenti, ktorí sa vlani zúčastnili dvojtýždňovej odbornej stáže v Poděbradoch v Českej republike v rámci programu Erasmus+. Pripravovať sa budú aj jedlá: Selský talíř-pečené vepřové maso, uzené maso, dušené zelí, bramboráčky, grilované kuřecí stehno a brambory pečené ve slupce se smetanovo-česnekovým dresingem i kuřecí prsa plněná švestkami v lístkovom těste, vařené brambory a brusinkový dresink.

Česká kuchyňa má stáročnú  tradíciu. Zo zdanlivo jednoduchých surovín sa pripravujú vynikajúce a nápadité jedlá, často s veľmi zložitou prípravou, vyžadujúcou si skutočné kuchárske majstrovstvo. U hlavných jedál dominuje mäso, hlavne bravčové, hovädzie a hydina. Obľúbené sú aj pokrmy z mletého mäsa, sladkovodných rýb, králika a zveriny. Tradičnými jedlami sú vepřo knedlo zelo, pečené bravčové mäso, rôzne guláše i smažený kapor. Nezastupiteľnú úlohu v českej gastronómii zohrávajú omáčky, často veľmi hutné a výživné s použitím smotany. Ako príloha k mäsu sa používa rôzne upravená kapusta a špenát, cestoviny, zemiaky, ryža a knedlíky, ktoré sú typické pre českú kuchyňu.

Nenechajte si ujsť jedlá českej kuchyne, na ktorých by si pochutnal aj dobrý vojak Švejk. Prajeme Vám dobrú chuť!

 

 

Jedlá českej kuchyne varia účastníci stáže v Poděbradoch

Od 8. do 10. marca prebiehajú v reštaurácii Čierny orol na Hlavnom námestí, Dni českej kuchyne. Varia sa jedlá šumavská bramboračka, kulajda, staročeská svíčková na smetaně a karlovarské knedlíky, uzené maso vařené, dušený špenát, bramborové knedlíky.

Pochutnať si možno aj na špecialitách: Selský talíř-pečené vepřové maso, uzené maso, dušené zelí, bramboráčky, grilované kuřecí stehno a brambory pečené ve slupce se smetanovo-česnekovým dresingem i kuřecí prsa plněná švestkami v lístkovom těste, vařené brambory a brusinkový dresink.

Svojim kulinárskym umením sa počas Dní českej kuchyne prezentujú majsterka odbornej výchovy Alžbeta Gyuricsicsová, študenti, ktorí sa vlani zúčastnili dvojtýždňovej odbornej stáže v Poděbradoch v Českej republike v rámci programu Erasmus+, a kuchár Jaroslav Švagerko.

Ako sa vyjadrila Alžbeta Gyuricsicsová, účastníci stáže získali nové vedomosti a zručnosti, ktoré prezentujú počas Dní českej kuchyne. V Poděbradoch sa naučili systém, ako treba samostatne robiť, ako pripravovať české jedlá: bramborové a houskové knedlíky, domáce cestoviny, španielske vtáčiky a iné.  „V Čechách používajú pri varení rovnaké technologické postupy ako i nás. Typické pre nich je varenie bravčového, hovädzieho mäsa a špenátu. Špecialitou sú samozrejme knedlíky–zemiakové, karlovarské, houskové, ktorých príprava si vyžaduje prax a zručnosť,“ prezradila Alžbeta Gyuricsicsová, ktorej okrem špenátu chutia z českej kuchyne všetky jedlá.

Dodala, že počas stáže v Poděbradoch navštívili aj stredovekú krčmu v Dětenicích, kde pri sviečkach jedli rukami, nemali tam jedálniček ale žrádelníček, mali možnosť ochutnať aj nepasterizované pivo. V tejto stredovekej krčme sa dobre bavili a bola to zaujímavá skúsenosť. Žiaci mali z toho veľkú radosť.

Zahraničnej stáže v rámci programu Erasmus+ sa zúčastnil aj Martin Martinček z III.P. Prezradil nám, že sa naučil hlavne prípravu tradičných českých jedál, pre neho bola trochu zložitá technológia, ale zvládol ju. „Najzložitejšia pre mňa je príprava králika na staročeský spôsob. Najviac mi z českej kuchyne chutí tradičné vepřo knedlo zelo. Keby som mal možnosť, určite by som išiel na stáž znova,“ povedal Martin Martinček, ktorého kuchárske umenie baví a chcel by sa tejto profesii v budúcnosti venovať. Najradšej však pripravuje jedlá zo slovenskej kuchyne, akými sú halušky či pirohy. Okrem návštevy stredovekej krčmy ho v Čechách zaujala aj exkurzia v malej mäsovýrobe, bol to súkromný rodinný podnik. Tam si mohli vyskúšať výrobu pečeňového syra i plnenie salám. Nechýbala ani ochutnávka.

Na českej kuchyni si v reštaurácii Čierny orol prišiel pochutnať aj Bc. Radek Číla, mentor pätnástich účastníkov stáže v Poděbradoch. „Neodolal som a prišiel som ochutnať českú kuchyňu. Musím povedať, že bramboračka je výborná. Žiaci sa počas stáže snažili načerpať prípravu našich jedál, mali záujem a výsledok je vynikajúci. Stáž im určite pomohla. Mnohým sa tam veľmi páčilo, pretože, keď sme sa teraz vidíme, tak sa ma pýtajú, kedy by mohli ísť zase do Poděbrad,“ prezradil s úsmevom bezprostredný Radek Číla.