Desať žiakov z našej školy, druháci, tretiaci a štvrtáci z hotelovej akadémie, sa chystajú na trojmesačnú prax do Nemecka. Prví odchádzajú 15. marca, ďalší pôjdu 1. apríla, 1. mája a 16. júna. Budú pracovať v sieti zmrzlinových kaviarní v mestečkách Ansbach a Schwäbisch Hall neďaleko Norimbergu, ktorých majiteľom je Flavio Doná.
„Žiaci budú pripravovať zmrzlinové poháre, ktoré sa podávajú v kombinácii s ovocím a kávovinovými výrobkami, obsluhovať hostí, ale aj upratovať. Cieľom zahraničnej praxe je, aby sa zdokonalili v cudzom jazyku, spoznali nové prostredie a nadobudli nové skúsenosti, ktoré im pomôžu uplatniť sa v budúcnosti na pracovnom trhu nielen u nás, ale aj v zahraničí. Okrem toho si aj zarobia,“ vyjadril sa koordinátor zahraničnej praxe a vyučujúci nemeckého jazyka Mgr. Viktor Chlpoš.
Dodal, že praxujúcim budú preplatené cestovné výdavky, ubytovanie a stravovanie majú zadarmo. Zahraničná prax však jednoduchá nebude, nakoľko si musia vyriešiť klasifikáciu, čiže niektorí sa budú musieť učiť aj v lete, aby ukončili riadne ročník.
Majiteľ Flavio Doná ponúkol spoluprácu našej škole v rámci zahraničnej praxe žiakov v decembri minulého roka. Pohovoru so záujemcami sa okrem neho zúčastnili aj prevádzkarka Antonella Spolaore, vrchný čašník Stanislav Veselovský a bývalý zamestnanec pána Doná a absolvent hotelovej akadémie Martin Bari. Základným predpokladom na úspešné absolvovanie pohovoru bolo ovládanie nemeckého jazyka na komunikatívnej úrovni, hlavne v oblasti gastronómie, ovládanie matematických úkonov, ale aj komunikatívnosť a snaha učiť sa niečo nové.
Okrem tých, ktorí sa chystajú na trojmesačnú zahraničnú prax, budú v sietí zmrzlinových kaviarní pracovať na hlavný pracovný pomer štyria žiaci z našej školy, z nich sú traja piataci. Ak sa osvedčia, majiteľ prisľúbil, že tam môžu mať trvalé zamestnanie. Prajeme im veľa úspechov pri tejto spolupráci.