7.ročník medzinárodného podujatia FOUR TEST- EUROAKADEMIK GASTRO, medzinárodných majstrovstiev Banskobystrického kraja v zručnostiach žiakov stredných škôl sa začal slávnostným príhovorom riaditeľa organizátorskej školy PaedDr. Jaroslava Bagačku presne o 8ºº hodine. Otvorenia sa zúčastnili hostia a súťažiaci z jednotlivých krajín a študenti rimavskosobotských škôl.
Dnešný deň si zmerali svoje zručnosti študenti v kategóriách : kuchár, cukrár, obchodný pracovník, čašník. Estrádna sála kultúrneho domu patrila mladým kuchárom a cukrárom. Deviati kuchári mali v priebehu 45 minút pripraviť hlavné vegetariánske jedlo s použitím biopotravín ,či sezónnej zeleniny. Trojčlenná porota, na čele so šéfkuchárom a gastroporadcom Petrom Kulhánym, rozhodla nasledovne. Víťazom sa stal súťažiaci Ján Mesároš zo SOŠ obchodu a služieb v Žiari nad Hronom. Druhým miestom nás potešil Štefan Máč , študent tretieho ročníka hotelovej akadémie SOŠOS v Rimavskej Sobote. Tretí skončil Krisztian Molnár, študent SOŠ z Egru. Určite niektorých návštevníkov vystavené jedlá inšpirovali, veď podľa niektorých vedcov je vegetariánska strava cestou k dlhovekosti.
Cukrári mali za úlohu pripraviť misu dezertov a skulptúru na tému Náš región-náš domov. Na prácu súťažiacich dozerala porota na čele s najznámejšou slovenskou profesionálnou cukrárkou Jožkou Zaukolcovou, ktorá sa už vyše dvadsať rokov, ako majsterka odborného výcviku , venuje aj práci so žiakmi . Vyslúžila si už rad medzinárodných ocenení. K najväčším úspechom patrí ocenenie Grand Prix za celoživotné dielo na Gourman Feste v Bratislave. Jej prísnemu oku neušli ani najmenšie chybičky. Zo štyroch súťažných družstiev prvé miesto získali študentky Martina Struhárová a Kristína Bačíková zo SOŠ hotelových služieb a obchodu vo Zvolene, druhé miesto Martin Kováč a Mária Palkovičová, SOŠ obchodu a služieb z Krupiny, tretie skončili Nikola Valovčanová a Lucia Známová , reprezentujúce SOŠ hotelových služieb a dopravy v Lučenci. Sledovať prácu šikovných rúk pri príprav jedál, zákuskov, skulptúr bol zážitok. Taktiež kreativita pri aranžovaní založená na rovnováhe farebnosti a komplexnosti jednotlivých zložiek vytvárala vizuálne umenie.
Obchodní pracovníci predvádzali svoju techniku balenia, ukázali schopnosť prezentovať firmu, či tovar.Súťažiace z Kolína, Rimavskej Soboty a Tornale mali v časovom limite tridsiatich minút, zabaliť darčeky určené k Vianocam. Porota hodnotila techniku balenia, prípravu ozdôb, no a samozrejme celkový dojem. Prvé miesto si vybojovala Tereza Businská z Kolína. Ďalšie miesta patrili študentkám našej školy, druhé Annamárii Berkyovej a tretie Michaele Púpalovej. V ďalšej disciplíne – prezentácii firmy a tovaru súťažili dve družstvá, z Kolína a Rimavskej Soboty. O niečo lepší, suverénnejší výkon podali súťažiace z Kolína.
Čašníci v tomto ročníku Four Festu súťažili prvýkrát v Rimavskej Sobote . Mali pripraviť slávnostnú tabuľu na tému Umenie. Zvolená téma ponúkla množstvo možností, od literatúry,cez hudbu až po výtvarné umenie. Odborná porota hodnotila úpravu, eleganciu, jedálny lístok, správnosť gastronomického poradia jedál a obhajobu. Prvenstvo si odniesli súťažiaci zo SOŠ hotelových služieb a obchodu v Banskej Bystrici, tesne za nimi skončili súťažiaci zo SOŠ obchodu a služieb v Žiari nad Hronom, tretie miesto patrí SOŠ z Egru.
͈ Čerešničkou na torte ̋ prvého súťažného dňa bolo vystúpenie DANIELA HŮLKU.