Banskobystrický klub Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov v spolupráci s hotelom Lux v sobotu 28.3.2015 zorganizoval 1. ročník gastronomickej súťaže Gastro Cup 2015. Súťažili kuchári a cukrári juniori aj seniori.
V kategórii kuchár junior súťažnou úlohou bola príprava 2 porcií moderného inovatívneho teplého pokrmu s prílohami v časovom limite 45 minút so surovín bravčová panenka, medvedí cesnak a biele víno. V tejto disciplíne súťažili dvaja naši žiaci Štefan Máč z III.H a Adrián Antal z II.P. Štefan Máč pripravil marinovanú bravčovú panenku s restovanou pečeňou na melase v slanom lievanci a prekladanými zemiakmi so špenátom a medvedím cesnakom. Tento pokrm si zostavil a nacvičil pod vedením pani profesorky Ing.Anety Kmeťovej. Pod vedením kuchára Jaroslava Švagerku Adrián Antal si nacvičil a na súťaži pripravil pečenú bravčovú panenku s medvedím cesnakom, podávanú s tvarohovými ňokmi a hubovým ragú. Hoci sa chlapci neumiestnili medzi prvými troma, vzorne reprezentovali našu školu a ich pokrm obstál v konkurencii medzi 15-timi súťažnými jedlami.
V kategórii cukrár junior súťažila Erika Rajtúková z II.H. Pod vedením Ing. Anety Kmeťovej si pripravila štyri múčniky na tému „Sladká jar“ s použitím sezónnych surovín. Boli to gaštanové tiramisu, krém patisserie v košíčku z odpaľovaného cesta, maková tortička a limetkovo-zázvorová tortička. Tieto potom pred súťažou nadekorovala na taniere. Porota jej múčniky ohodnotila bronzovou medailou v kategórii.
Všetkým zúčastneným žiakom, Ing. Kmeťovej a p.Švagerkovi ďakujeme za reprezentáciu školy a za zodpovednú prípravu na súťaž.
Ing. Filadelfiová