„ MILÍ FOURFESŤÁCI”, opäť po roku vám prinášame reportáž z podujatia, na ktoré sme všetci veľmi hrdí. Skrýva síce polrok práce pod vedením koordinátorky Janky Kerekešovej, no výsledok stojí za to. FOURFEST už 11.- krát umožnil žiakom zmerať si kvalitu svojich zručností. V tomto roku k nám zavítalo až 93 žiakov z dvadsiatich dvoch stredných škôl krajín V4. Vďaka svojmu rozsahu a tradícii sa FOURFEST radí medzi najväčšie akcie tohto druhu na Slovensku. Toto podujatie prebehlo i vďaka finančnej podpore Visegrad Fund a Banskobystrického samosprávneho kraja. Nemožno zabudnúť ani na sponzorov.
11. ročník presne o trištvrte na osem otvoril pán riaditeľ PaedDr. Jaroslav Bagačka. Srdečne privítal hostí z partnerských škôl, Ing. Miroslava Martiša, všetkých porotcov a súťažiacich. Divákov opäť zabával ukecaný moderátor Jožko Pročko. Svojou návštevou nás poctil aj župan BBSK Ján Lunter.
Súťaže kuchárov, barmanov, obchodných pracovníkov, čašníkov, kaderníkov a kozmetičiek prebiehali v Dome kultúry. Umenie mladých baristov a somelierov si mohli diváci pozrieť v hoteli Zlatý býk. Našu školu reprezentovali šestnásti žiaci, v kategórii barman : Lea Šimonová, Erika Hanová, Michal Markotán, Zsolt Oláh, v kategórii barista: Lukáš Hedvigy, Herman Hartwig, v kategórii obchodný pracovník: Viktória Boľfová, Broňa Mlináriková, v kategórii somelier: Alžbeta Markotánová, Martina Nociarová, v kategórii čašník: Monika Daniová, Ruženka Gašparová, v kategórii kuchár: Ivo Krajec, v kategórii kaderník: Kvetka Lukáčová, Michaela Golianová, v kategórii kozmetik: Stephanie Együdová.
Guľovú sálu kultúrneho domu ovládli šikovné ruky budúcich kaderníkov a kozmetikov. Porotu tvoril tím vizážistov a kaderníkov zostavených Renátou Lenčéšovou, majiteľkou vizážistického Štúdia LeRen. Kaderníci súťažili v dvoch disciplínach. Prvú úlohu súťažiacich: vytvorenie pánskeho módneho účesu v priebehu 30 minút zvládol najlepšie Gejza Molnár, SOŠ Tornaľa. Na peknej druhej priečke sa umiestnila Viktória Bitó, SOŠ Kazincbarcika, na tretej Vivien Žingorová, SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen. Mimoriadnu cenu za kreativitu, tvorivosť a extravaganciu, ktorú udeľuje predsedníčka poroty pani R. Lenčešová – poukaz v hodnote 159 eur na Kurz vizáže od štúdia LeRen získala Simona Taňkošová, SOŠ obchodu a služieb Humenné. V druhej disciplíne ukázali svoju šikovnosť, originalitu kaderníci pri vytváraní dámskeho kokteilového účesu /drdol/. Súťažiaci museli dodržať viacero podmienok, napr. dĺžka vlasov modelky min. 40 cm, vypnutie všetkých vlasov dohora, tvarovanie vlasov ľubovoľným spôsobom, použitie vlasovej podložky a ozdoby. Porotcovia sledovali čistotu práce, módnosť, oblečenie, celkový vzhľad. Ako rozhodla porota? Prvé miesto Vanessa Ivaničová, SOŠ služieb a lesníctva Banská Štiavnica, druhé Viktória Bučková, Súkromná SOŠ Bardejov a tretie Lívia Kráľová, SOŠ obchodu a služieb, Žiar nad Hronom. Cenu za 4. miesto udelila opäť predsedníčka poroty – poukaz v hodnote 159 eur na Kurz vizáže od štúdia LeRen Karolíne Odorovej, SOŠ hotelových služieb a obchodu Banská Bystrica . Mimoriadnu cenu v tejto kategórii si za kreativitu, extravaganciu a nápaditosť odniesla Kristína Fábiková, SOŠ hotelových služieb a obchodu Banská Bystrica
Dedičstvo našich predkov inšpirovalo tému v kategórii kozmetik. Cieľom témy „Zem spieva farbami“ bolo prepojiť tradície s modernými prvkami líčenia. Ku kritériám hodnotenia patrili: základné líčenie, detail očí, úst, detail a prevedenie lícnych kostí, celkový dojem, ale i súlad medzi líčením, vhodnou voľbou účesu, nechtov, šiat, doplnkov, čo najbližšie stvárnenie danej témy. Podľa poroty najkrajšie „Zem zaspievala” v líčení Karolíny Kráľovej, SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen. Strieborná skončila Virgínia Romžová, SOŠ obchodu a služieb Humenné a bronzová Mária Tkáčová, SOŠ hotelových služieb a obchodu Lučenec. Cenu za 4. miesto udelila pani Lenčešová – poukaz v hodnote 159 eur na Kurz vizáže od štúdia LeRen Sofii Šebeňovej, Spojená škola – SOŠ podnikania Banská Bystrica. Mimoriadnu cenu za kreativitu získala naša Stephanie Egyűdová.
V estrádnej sále celé dopoludnie „bojovali s vareškou v ruke” desiati súťažiaci. Dohliadali na nich skúsené prísne oči kvalifikovaných odborníkov, certifikovaných na hodnotenie gastronomických súťaží na národnej úrovni. Za porotcovským stolom sa stretla štvorčlenná porota. Predsedom bol šéfkuchár banskobystrického hotela Dixon – Richard Cisár. Ďalšími členmi boli herečka M. Hrubešová a gastronomické kapacity: Ivan Vozár, manažér Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov, Daniel Melichárek, predseda bratislavského SZKC. I tento rok prijala pozvanie i generálna tajomníčka SZKC, Ing. Zuzana Dúžeková, ktorá súťaže podobného typu navštevuje za účelom hľadania mladých talentov. Úlohou súťažiacich bolo pripraviť v časovom limite 45 minút pokrmy z bravčovej panenky. Predmetom záujmu hodnotiacich komisárov bola snaha o využívanie moderných pracovných postupov, správne používanie surovín za účelom minimalizácie odpadu, použitie sezónnych surovín, vlastnú originálnu receptúru, estetické spracovanie na tanieri, hygienu pri práci, dodržanie časového limitu. Obdivovať prácu mladých kuchárov mohli návštevníci i na premietacom plátne vďaka žiakom z banskobystrickej Strednej priemyselnej školy Jozefa Muraša. To, že poctivou zanietenou prácou sa dajú dosiahnuť svetové úspechy prišla divákom odprezentovať čerstvá absolventka našej školy – hotelovej akadémie Erika Rajtúková, členka juniorského tímu SZCK, dvojnásobný absolútny víťaz BANSKOBYSTRICKÉHO GASTRO CUPU a víťazka medzinárodnej súťaže v Dubline. Panenku ocenenú v Írsku zlatou medailou Erika pripravila na ochutnanie pre hostí v sále. Mohli oceniť výnimočnosť Erikiných chuťových pohárikov. No a teraz sa vrátim ku konečným výsledkom porotcov. Prvé miesto udelila Filipovi Krupárovi, SOŠ obchodu a služieb Žiar nad Hronom, druhé miesto Jakubovi Pinkovi, SOŠ hotelových služieb a obchodu Banská Bystrica a tretie miesto Boris Struhár, SOŠ obchodu a služieb Žiar nad Hronom. Špeciálne ocenenia cenu poroty za kreativitu získal Patrik Dávid Bakos, SOŠ Eger. .
Úlohou obchodných pracovníkov bolo počas 50 minút zabaliť darčekový balíček a fľašu na tému „Veselá Veľká noc“. Baránky, kuriatka, zajačiky, čerstvé vetvičky bahniatok či maľované vajíčka sú neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných sviatkov. Nechýbali ani pri naaranžovaných darčekoch a stoloch našich siedmich súťažiacich. K hodnotiacim kritériám patrili originalita, technika balenia, vystihnutie témy. Porota v zložení zástupcov z tímu Tesca pod vedením Jarmily Kurilovej, nemala vôbec ľahkú úlohu vybrať troch najlepších. Víťazstvo si odniesla žiačka Kateřina Králová, Střední škola obchodní Kolín. Druhé miesto porota pridelila dvom našim žiačkam Viktórii Boľfovej a Broni Mlinárikovej, tretie Natálii Györgyovej, Stredná odborná škola Tornaľa. Mimoriadnu cenu za kreativitu získala Timea Németi, SOŠ Kazincbarcika.
Čašníci dekorovali slávnostnú tabuľu na tému: ,,TRADÍCIE NÁRODOV V MODERNOM ŠTÝLE“. Dvojčlenné družstvá za hodinku a pol premenili holé stoly na doslova nádheru. Slávnostne prestreté tabule oceňovala odborná porota v zložení Lucia Mešková a Radek Číla. Lucia Mešková k nám zavítala po prvýkrát, je zakladateľka a lektorkou spoločnosti SOPHIRE ACADEMY, ktorá sa zaoberá najmä vzdelávaním a poradenstvom pre hotely a reštaurácie. Radek Číla pracuje ako zástupca odborného výcviku v SOU Podĕbrady. Vo výslednom hodnotení nerozhodoval len najkrajšie vyzdobený stôl, ale aj celkový nápad, jeho dopracovanie, predložené menu, správnosť gastronomického poradia jedál a obhajoba. Prvenstvo si odnášajú Alžbeta Adamovová a Natália Muránska, SOŠ hotelových služieb a obchodu Banská Bystrica, tesne za nimi skončili naše žiačky Monika Daniová a Ruženka Gašparová. Bronzovú priečku získali Ramóna Drótos a Bence Bódi, SOŠ Kazincbarcika . Mimoriadne ocenenie udelila porota Ivana Popová a Laura Kurucová, SOU služieb Levice.
Po skončení súťaže kuchárov na pódium nastúpili mladí nedočkaví barmani. Barmani začali súťažiť v čase, kedy to už žiaci ostatných disciplín mali za sebou. Po mnohých rokoch sme sa rozhodli vymeniť obľúbené long-drinky za short-drinky. Krátke nápoje sa podávajú buď ako aperitívy, čiže pred jedlom na povzbudenie chuti do jedenia, alebo ako digestívy, čiže po jedle na povzbudenie trávenia. Sedemnásti súťažiaci miešali počas siedmich minút štyri nápoje. Hudba, úsmev, šou, no i tréma či roztrasené ruky súťažiacich sú neodmysliteľnou súčasťou tejto súťažnej disciplíny, ktorú diváci FOURFESTU veľmi obľubujú. Estrádna sála i napriek vysokej teplote ožila povzbudzovaním spolužiakov. Technickí porotcovia Ján Majoroš a Ladislav Doboš si všímali predovšetkým technické prevedenie, prípravu nápoja, presnosť pri dávkovaní jednotlivých ingrediencií, dodržanie časového limitu, dekoráciu, prezentáciu nápoja. Chuť a vôňu nápojov hodnotila chuťová komisia. Zvíťaziť sa podarilo Lukášovi Čabajovi, Hotelová akadémia Brezno, druhý skončil elegán Sebastián Bauko, Hotelová akadémia Brezno a tretia Laura Báróová, SOŠ služieb Levice. Mimoriadnu cenu za sympatiu / mladý talent/ udelila porota sympatickému Lukášovi Čabajovi.
Hlavným garantom baristov bol opäť viacnásobný majster Slovenska v príprave kávy, Stanislav Cibula. Mladí baristi v stanovenom časovom limite – 12 minút pripravovali dve espresá, dve cappuccina a dva voľné nápoje, ktoré mohli byť alkoholické alebo nealkoholické. Povinnou ingredienciou voľných nápojov je espresso a produkt od spoločnosti MONIN (pyré, sirup, likér). Technickí komisári hodnotili techniku baristu pri práci s kávovarom, s mlynčekom, čistotu a hygienu na pracovisku, správne extrahovanie kávy, spôsob speňovania mlieka. Chuťoví komisári hodnotili senzorické vlastnosti pripravených nápojov, vyváženosť chuti, arómu, slovnú prezentáciu nápoja. Na výsledok celkového hodnotenia malo vplyv aj vystupovanie mladých baristov, znalosti o káve, kreativita, vzťah k obecenstvu a rozhodcom. Víťazstvo obhájila Erika Kochanová, Hotelová akadémia Brezno, druhé miesto získal Matúš Krištof, Súkromná SOŠ Košice, tretie Lívia Ostrolucká, Hotelová akadémia Brezno. Cenu za 4. miesto získal náš Herman Hartwig, cenu za najlepší nealko drink opäť domáci Lukáš Hedvigy.
V Zlatom býku prebehla aj súťaž v kategórii somelier. Talentovaní somelieri museli o svojich zručnostiach presvedčiť odbornú porotu na čele s Miroslavom Jajcayom, členom Asociácie somelierov Slovenskej republiky. V komornej atmosfére súťažiaci prezentovali znalosti o víne pri písaní testu, praktické zručnosti pri dekantovaní červeného vína a otváraní sektu. Pretože somelierovi okrem hlbokých odborných vedomostí nesmie chýbať elegancia a príjemné vystupovanie, porota hodnotila aj túto stránku súťažiacich. Prvé dve miesta si odniesli naše „hoteláčky”: zlato Maťa Nociarová, striebro Betka Markotánová. Bronz si vybojoval Simon Bence, Súkromná SOŠ Rimavská Sobota. Ani v tejto kategórii nechýbalo špeciálne ocenenie, mimoriadna cena za zručnosť a profesionalitu pre Adama Daru, SOŠ služieb Levice.
Po ukončení súťažného zápolenia sa začalo slávnostné vyhlásenie výsledkov. V úvode zaspievala tri hity skupina Metalinda. Ceny udeľovali riaditeľ J. Bagačka, M. Hrubešová, M. Martiš a porotcovia jednotlivých kategórií. Zvíťaziť nemohli všetci, no každý zo súťažiacich sa snažil vydať zo seba najlepšie a to sa cení. Preto VÁM patrí veľké poďakovanie! NÁŠ FOURFEST otvára dvere talentovaným žiakom, z ktorých sa môžu stať vynikajúci profesionáli. Tvorivá atmosféra a skvelá organizácia podčiarkla toto mimoriadne podujatie, na ktorom mohli žiaci prezentovať dobrú úroveň odborného školstva širokej verejnosti.
Poďakovanie sponzorom:
Banskobystrický samosprávny kraj
Vysegrad Fund
LECHSTAV, s. r. o. Prešov
INMEDIA spol. s r. o. Zvolen
Stredoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., Banská Bystrica
SOPHIRE ACADEMY – Sophire, s. r. o., Bratislava
La Lorraine, a. s., Kladno
TAURIS Cassovia, s. r. o., Rimavská Sobota
Hypermarket TESCO Rimavská Sobota
PEPSI-COLA SR, s. r. o.
JUVAMED s. r. o., Rimavská Sobota
HUBERT J.E., s. r. o., Sereď
Miroslav Juhás – MIVEPek, Hnúšťa
VYTNES, s. r. o., Rimavská Sobota
Ing. Zsolt Lukáč
Mgr. Štefan Csernok
Marcela Mičková
Ida Kepeňová