
V reštaurácii Mladosť si 7. decembra zmerali sily najšikovnejší gurmáni v príprave tradičného vianočného pokrmu. Konal sa tam druhý ročník Medzinárodných majstrovstiev Banskobystrického kraja v príprave zemiakového šalátu.
Svoje zručnosti prezentovali trojčlenné tímy z piatich slovenských stredných škôl a z našej partnerskej školy v Kazincbarcike, v Maďarsku.
Medzi účastníkmi boli žiaci z týchto škôl:
Stredná odborná škola obchodu a služieb Rimavská Sobota, Stredná odborná škola technická a agropotravinárska Rimavská Sobota, Stredná odborná škola hotelových služieb a dopravy Lučenec, Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu Banská Bystrica, Stredná odborná škola techniky a služieb Brezno, Ózdi SZC Surányi Endre Technikum- Szakképző Iskola és Kollégium Kazincbarcika
Trojčlenné družstvá pripravovali v časovom limite troch hodín šaláty, ktorých základnou surovinou boli zemiaky. Techniku prípravy, hygienu na pracovisku, chuť a konečný vzhľad hodnotili certifikovaní komisári a členovia Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, René Kotlas, Radoslav Skurčák a predseda poroty Richard Cisár.
Záštitu nad akciou prevzala Jana Slačková, riaditeľka odboru školstva Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja. Cieľom súťaže bolo pripomenúť tradície Vianoc. Atmosféra bola výborná. Súťažiacich prišli povzbudiť aj naši žiaci a široká verejnosť. O hudobný sprievod sa postaral Robo Lighárt.
Odborná porota ohodnotila degustované šaláty nasledovne:
1.miesto – Stredná odborná škola obchodu a služieb Rimavská Sobota
2.miesto- Ózdi SZC Surányi Endre Technikum- Szakképző Iskola és KollégiumKazincbarcika
3.miesto: Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu Banská Bystrica
Cena za originalitu: Stredná odborná škola techniky a služieb Brezno
Víťazom blahoželáme a tešíme sa na ďalší ročník majstrovstiev, ktoré chutili.
Text a foto: Marta Kanalová
















