Aj keď už takmer týždeň beží stravovanie v zrekonštruovanej jedálni Mladosť na Železničnej ulici, oficiálne či definitívne otvorenie sa uskutočnilo v pondelok 21. októbra .
Pozvanie na akt prestrihnutia pásky na spoločenské posedenie prijalo takmer 50 hostí. Prítomní boli tiež niektorí zamestnanci našej školy a početní zástupcovia médií. Medzi hosťami boli štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Mgr. Michal Bagačka, riaditeľ Odboru školstva Úradu BBSK Ing. Miroslav Martiš, riaditelia ZŠ a SŠ mesta, zástupcovia partnerských škôl, poslanci BBSK a mesta, podnikatelia a pravidelní stravníci.
V úvodnom príhovore riaditeľ SOŠ OS PaedDr. Jaroslav Bagačka opísal históriu tejto zmeny. Pôvodný zámer bol zrekonštruovať kuchyňu a následne sa získali tiež finančné prostriedky na rekonštrukciu a vynovenie jedálne. Investorom bol Banskobystrický samosprávny kraj, dodávateľmi firmy A-Z Gastro a Expresstav. Projekt bol koordinovaný i podporovaný Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov, výrazne odborne a metodicky pomohol predseda Banskobystrického klubu Richard Cisár. Riaditeľ tiež vyzdvihol zamestnancov školy, ktorí počas letných prázdnin obetovali čas pre organizáciu a súčinnosť prác. Stravovanie v zariadení prebieha dvomi formami. Jednak je to bufetový štýl stravovania a tiež systém Á la carte, kde si môžu stravníci objednať z jedálneho lístka, najmä rôzne špeciality. V kuchyni pracujú tradiční majstri a zamestnanci bývalého Junior komplexu, v jedálni sa pohybujú žiaci pod vedením majsteriek OV. Zámerom je skĺbiť tradičné jedlá s modernými, dať tomuto stravovaniu nový šat.
Uznanie a správnosť rozhodnutia o rekonštrukcii potvrdil aj štátny tajomník Mgr. Michal Bagačka a riaditeľ odboru Ing. Miroslav Martiš. Práve on po obhliadke s predsedom Ing. Jánom Lunterom presadzovali potrebu zmeny.
Po príhovoroch nasledovalo prestrihnutie pásky a prehliadka kuchyne s najmodernejšími technológiami. Tieto predstavil šéfkuchár Richard Cisár.
Potom už nasledovalo občerstvenie, obed a posedenie s náladovou hudbou Róberta Ligárta.
Otváracie časti a ceremóniu máme teda za sebou, prebehli dôstojne. Avšak čo bude dôležité bude, aby nový spôsob stravovania bol úspešný. Aby aj tu prebiehal kvalitný odborný výcvik žiakov, aby bola spokojná verejnosť aby bol projekt ekonomicky úspešný. Každá zmena prináša riziká a napríklad aj väčšie množstvo práce, náročnosť. Preto bude dôležitá výborná koordinácia, odbornosť, spolupráca všetkých zainteresovaných.
Máme totiž šancu na úspech. Je priam na dosah.
– b –