V odbornom, ale tiež i v spoločenskom živote našej školy sa stali veľmi obľúbenými tradičné dni či týždne kuchýň. Po mimoriadnom úspechu americkej kuchyne nastala určitá pauza a verejnosť sa oprávnene dožadovala ďalšej gastronomickej parády.
Čo sme teda pripravili pre našich fanúšikov v najbližšom období?
Prvou z troch akcií budú Dni mexickej kuchyne, ktorú nám prezentuje a mnohému nás naučí Richard Cisár v dňoch 6.-8. februára v zariadení Čierny orol. Nebudú tu samozrejme chýbať rôzne druhy fazule, kukurice, či chilli papričky. Mexická kuchyňa patrí medzi najlepšie na svete a v roku 2010 bola zaradená na zoznam pamiatok ľudstva UNESCO.
Hneď v nasledujúcom týždni od 12.-16. februára po prvý krát sa prezentuje ázijská kuchyňa. V tejto kuchyni sa potraviny primárne nepoužívajú len pre chuť, ale kvôli ich účinkom na myseľ, telo a dušu. Základom sú ryby, sója, zelenina, ryža a rezance. Používajú sa najmä čerstvé prísady. Ázijskú kuchyňu nám bude prezentovať skúsený šéfkuchár a MOV z partnerskej školy v Poděbradoch Josef Pepa Zalabák. Tento v Rimavskej Sobote známy a obľúbený kuchár dvadsať rokov pôsobil v ázijskej reštaurácii a je odborníkom na túto kuchyňu. Jeho fanúšikovia sa môžu tešiť od pondelka do stredy v Čiernom orlovi a vo štvrtok a piatok v Juniore.
No a do tretice, v rámci dlhoročnej spolupráce s partnerskou školou v Egri sa uskutoční Týždeň maďarskej kuchyne od 9.-13. apríla v oboch zariadeniach našej školy. Na slávnostnom otvorení 9. apríla nebudú chýbať ani poprední predstavitelia tejto školy a ďalší významní hostia. Maďarská kuchyňa bola na začiatku 20. storočia vyhlásená za najlepšiu kuchyňu v Európe a za tretiu najlepšiu na svete. Vymenujme si všetky jedlá, ktoré sú oficiálne považované za národné: kotlíkový guľáš, plnený kapustový list, perkelt bravčový, hovädzí, jahňací, hydinový, rybacia polievka s červenou paprikou, paprikáš, slepačia polievka, fazuľová polievka s kolenom, klobásou a mrveničkou, zabíjačka, paprikové zemiaky, fazuľový guľáš, tvarohové rezance, segedínsky guľáš, huspenina, držkový perkelt.
Na prípravu jedál maďarskej kuchyne budú dohliadať skúsení majstri OV so žiakmi. No a samozrejme v úzkej spolupráci s našimi žiakmi a zamestnancami.
Takže milí gurmáni! Máte sa na čo tešiť, SOŠOS prináša ďalšie lahôdky medzinárodných kuchýň.