Zvláštne očakávania sme mali pri príprave a realizácii akcie Týždeň ruskej a uzbeckej kuchyne.
Aj keď skúseností z takýchto aktivít máme množstvo, predsa- len to tentoraz malo exotický náboj. Skúsení kuchári Rafek Aisin a Murad Isaev z poprednej moskovskej siete reštaurácií CHAICONA NO 1, kde sú na pozíciách šéfkuchárov – kontrolórov predviedli niečo zo svojho umenia. Mali sme možnosť naučiť sa a ochutnať uzbecký plov, šašlik, ruský boršč, či uzbecké jedlá Zarafšan a Chumo.Zo surovín dominovala teľacina a originálna taškentská ryža. Pri výbere jedál a tvorbe jedálneho lístka sme zohľadňovali stravovacie stereotypy našich zákazníkov- napr. silný príklon ku kuracine, nízka cena a pod. Obaja kuchári sú reprezentantmi ruskej a uzbeckej kuchyne, ktoré v sieti CHAICONA NO 1 dominujú, avšak rovnako sú experti pri príprave jedál japonskej kuchyne. Mali sme možnosť ochutnať suhsi, i japonský plov. Naši hosťujúci kuchári sa tiež niečo naučili zo slovenskej kuchyne- napr. bryndzové halušky a cesnakovú krémovú polievku. Nebuďte prekvapení, keď tieto jedlá nájdete v reštauráciách v centre Moskvy. Naživo mali možnosť spoznať tajomstvá nových jedál i niektorí zruční žiaci- napr. O. Rapčan, MOV i viacerí zamestnanci. Tržba počas týchto dní vzrástla o 20 percent.
Popri odbornom rozmere, mala akcia i nezanedbateľný spoločenský rozmer.Po predbežných rozhovoroch s majiteľom firmy je možné, že o rok nás bude čakať japonská kuchyňa- ešte zaujímavejšia a exotickejšia.