Vo štvrtok 25.9.2014 na obed sa 5-členná posádka ( Mgr.H.Chrenková, Ing.D.Kmeť, študenti E.Reichmmanová II.M, S.Stanću I.H, M.Fekiač II.S) vydala na cestu do ukrajinského Užhorodu, aby tam v piatok reprezentovala našu školu na Karpaty feste 2014. Festival vo varení bograču-gulášu organizovala spriatelená stredná škola z Užhorodu „Užgorodsky obchodno-ekonomický kolidž“ (www.utek.uz.ua)
Na hraniciach SK a UA sme si uvedomili, ako dobre, že v EU už nemusíme podstúpiť čakanie na pasovú a colnú kontrolu. Ale našťastie nás dlho nezdržali.
Zástupca školy p.Michajl Kyjak nás čakal za hraničným prechodom a sprevádzal nás do hotela aj na uvítacej večeri.
Po nej sme sa krátko prešli ulicami mesta a obchodmi. A potom sme na hotelových izbách spriadali stratégiu pri varení a servírovaní.
Druhý deň ranný dážď neskazil náš elán. Náznak nervozity sa dostavil, keď sme sa dozvedeli, že na prípravu gulášu máme len 2 hodiny od 11.00 do 13.00.
Oficiálne otvorenie Karpaty festu 2014 bolo v areáli záhradnej reštaurácie s vtipnými výtvormi ľudového humoru a začalo sa slávnostným príhovorom organizátorov. Hlavné slovo mala riaditeľka Larisa Ivanovna Pauľuk, ktorá predstavila porotu- traja členovia, kuchári z Ukrajiny, Maďarska a Slovenska. Potom privítala účastníkov- 5 družstiev z Ukrajiny, 2 družstvá zo Slovenska (Prešov, Rim.Sobota). Obdivuhodné bolo ako na záver všetci Ukrajinci hrdo a oduševnene zaspievali svoju národnú hymnu.
O 11.00 sme na pripravených stoloch našli základné vybavenie ( bravčové mäso, očistené zemiaky, dosku na krájanie, varechu, kotol ) a na zemi stojan, drevo.
Pri práci sme nestihli sledovať ostatné družstvá, lebo dym z vlhkého dreva nás rozplakal. A aj napriek ťažkým podmienkam ( žiar ohňa, slnečné teplo, skoro zvalený zlý stojan s gulášom ) sme v dobrej nálade vykúzlili hustý pikantný a žiarivo červený guláš.
Po 13.30 miestneho času ( na Slovensku 12.30 ) družstvá postupne servírovali porote svoju predstavu tohto regionálneho jedla. Misy s gulášom v 7 verziách (7 družstiev) ponúkli aj prizerajúcim sa divákom.
Pri našej prezentácii sme opäť ustáli nepriazeň náhod, keď sa študent Milan Fekiač (II.S) s dvomi taniermi pre porotu šikovne vyhol nepozorne gestikulujúcemu návštevníkovi. Na potešenie porotcov sme južno-slovenskú pikantnú chuť gulášu zjemnili pivom, ktoré sme servírovali zároveň s pokrmom.
Aj keď každé družstvo navarilo viac ako 10 litrov gulášovej pochúťky, len-len že sme stihli ochutnať ten náš, lebo v priebehu 20 min. sa minul.
Niečo po 14.00 vyhlásila porota výsledky. Všetci bolo víťazi, každý v inej kategórii, aby sa utužilo a rozvíjalo priateľstvo, nie rivalita.
My sme získali pamätné medaily a diplomy za „národný kolorit“ gulášu.
Okrem nich sme si odniesli nezabudnuteľné zážitky a skúsenosti.
(HCH)