Talenty dvadsiatich stredných odborných škôl si 9. júna zmerajú svoje zručnosti počas deviateho ročníka festivalu Fourfest – Medzinárodných majstrovstvách Banskobystrického kraja v zručnostiach žiakov stredných odborných škôl Deň pred samotnými súťažami patril sprievodným akciám. Tento rok sa niesla nádvorím Čierneho Orla vôňa pečených zemiakových placiek, jedného z najtradičnejších slovenských jedál s pôvodom pod Tatrami. V rôznych lokalitách Slovenska sa stretneme aj s názvami baba, nalešnik, bandurik, či haruľa. Príprava placiek je pomerne jednoduchá a nenáročná, ale dokáže potešiť chuťové bunky svojich milovníkov.
Do súťaže sa zapojilo päť štvorčlenných družstiev, dve z Čiech , dve z Maďarska a samozrejme družstvo našej školy. Akcia začala o 10 ͦ ͦ, súťažiaci mali použiť na prípravu 3 kilogramy surových zemiakov. O necelú trištvrte hodinu mohli porotcovia, Richard Cisár a Ján Michna , ochutnať prvé placky. Naše družstvo vsadilo na klasiku, upiekli placky ako kedysi staré matere. Ostatné družstvá experimentovali, pridávaním kyslej kapusty, upečenej slaninky, rôznych druhov paprík, zeleru, dve družstvá ich podávali s ochutenými jogurtovo-smotanovými omáčkami. Ukázalo sa, že ich možno konzumovať na množstvo spôsobov. Porotcovia okrem chuti, ktorá bola pri všetkých plackách lahodná, hodnotili tiež hygienu práce a technologické postupy.
Výsledky boli nasledovné:
1. miesto – družstvo z Kolína
2. miesto – družstvo z Kazincbarciky
3. miesto – družstvo z Egru
4. miesto – družstvo z Podĕbrad
5. miesto – naše družstvo / SOŠOS /
V večerných hodinách si na svoje prišli milovníci vína. V jedálni Čierneho Orla sa konala prezentácia vín južnoslovenskej vinohradníckej oblasti, spojená s ochutnávkou. Pozvanie tento rok prijal špičkový vinár Zsolt Sütő zo Strekova. Jeho vinárstvo produkuje „ prírode verné víno ”, to znamená, že vzniká iba dokonalou vinohradníckou prácou bez používania chemických prípravkov a iba prirodzeným zrodením vína, bez použitia selektovaných kvasinek, enzýmov a prídavných látok. Najviac inšpirujúcim vínom v terajšom období je preňho Veltlínske zelené ročník 2015. Podľa slov pána Sütőa: „Láska k vínu je zmyslový a duševný vzťah.” Za svoj najväčší úspech pokladá, že sa mu podarilo presadiť tradičný strekovský štýl v štrnástich reštauráciách s Michelinovou hviezdou na celom svete. Cez svoje víno posiela správu o obci Strekov, o jeho ľuďoch a ich živote.
Sprievodné akcie skončili vo večerných hodinách. Svoj účel naplnili , priniesli predovšetkým zábavu, vytvorili príjemnú atmosféru pred dňom, ktorý bude patriť súťaženiu. Súťažiacim želáme veľa šťastia, čo najmenej nervozity. Nezabúdajte na zmysel súťaživosti — mal byť v tom, že vydáte zo seba to najlepšie.