Medzi tradičné aktivity našej spolupráce so školami krajín V 4 patrí každoročne organizovanie Týždňa slovenskej kuchyne v partnerskej škole KERI EGER.
Otvorenia v jedálni školy sa zúčastnilo vedenie partnerskej školy, zástupcovia vzdelávacieho centra i vedúci predstavitelia našej školy a hostia. Pani riaditeľka Milibákné Veres Erika zdôraznila náročnosť obdobia ktorým škola prechádza, ako aj náročnosť množstva kontrol a inšpekcií. O čo je táto situácia ťažšia, o to viac sa teší z rozvoja partnerskej i a priateľskej spolupráce so SOŠOS. Počas otvorenia sa podávalo menu modernej slovenskej kuchyne s tradičnými surovinami ale v modernom šate. Nechýbala kačacia paštéta, hŕstková polievka, zubáč, bravčová panenka i šúľance ako tradičný dezert. Menu pripravil hosťujúci šéfkuchár Richard Cisár v spolupráci s majstrami a žiakmi našej školy. Bola to exhibícia špičkovej kvality slovenskej gastronómie.
Počas samotného týždňa varia žiaci – Peter Slovák, Dalibor Farkaš, Ivan Krajec a Daniel Pelle pod vedením MOV Judity Melišíkovej a šéfkuchára Jaroslava Švagerka. Záujem širokej verejnosti je obrovský, viac ako 200 %-ný oproti bežnej prevádzke. Bryndzové halušky, Detvianske toliare, Bačov dezert či Gemerské guľky idú na dračku. Toto nie je len úspech našej školy, ale aj našej gastronómie a Slovenska ako takého. V tomto rozmere sme jeho vyslancami.
Veríme, že spolupráca škôl bude pokračovať, že partnerská škola naberie novú energiu a nadýchne sa do lepších čias. Už v piatok pokračujeme účasťou na Dni otvorených dverí v Egri. Idú tam čašníci so slávnostnou tabuľou. Veľa zdaru!
– b –