Piaty krát sa naša škola v rámci partnerskej spolupráce so školou v Egri prezentuje na Týždni slovenskej kuchyne.
Štyria žiaci a dvaja zamestnanci školy od 9. – 13.11.2015 pripravujú typické slovenské jedlá v členení jednej polievky a dvoch hlavných jedál pre 200 stravníkov v zariadení egerskej školy.
V rámci podujatia sa v pondelok uskutočnilo slávnostné otvorenie za prítomnosti jeho excelencie veľvyslanca SR v Budapešti Rastislava Káčera a primátora mesta Eger Lászlóa Habisa. Riaditeľ SOŠ obchodu a služieb PaedDr. Jaroslav Bagačka zvýraznil niektoré nové aktivity o spolupráci škôl, najmä pripravovanú stáž našich žiakov v programe ERASMUS PLUS. Riaditeľ egerskej školy Prof. Joachim Vasas sa už s kolektívom žiakov a zamestnancov pripravuje na Týždeň maďarskej kuchyne v Rimavskej Sobote od 23. – 27. novembra. Pán veľvyslanec Rastislav Káčer ako gurmán ocenil chuťovú vyváženosť jedál pri otvorení, kde nám výrazne pomohol šéfkuchár Hotela Dixon v Banskej Bystrici Richard Cisár. Účastníci otvorenia v popoludňajšom programe navštívili jednu z najväčších výrobní húb v Európe, ktorá je v Demjéne. Exkurziou sprevádzal Jozef Rácz – majiteľ a veľkopodnikateľ. Zároveň nám priblížil aj Dom vína s WELLNESSOM v Demjéne.
Ďakujeme za prijatie a program v Egri, držíme palce našim žiakom a pedagógom pri varení slovenských jedál o ktoré je veľký záujem verejnosti. Návštevnosť je až 200% bežnej návštevnosti počas roka.
No a samozrejme sa tešíme na ďalšie ovocie zo záhrady partnerskej spolupráce našich subjektov.
PaedDr. Jaroslav Bagačka
Menu počas slávnostného otvorenia Týždňa slovenskej kuchyne v Egri
Predjedlo: Domáca huspenina vo forme s bylinkovo-cibuľovým vinagretom
Polievka: Krúpková polievka s haluškami z údeného mäsa
Hlavné jedlá: Grilovaná bravčová rolka plnená kyslou kapustou a sušenou slivkou, restované zemiaky s mladou cibuľkou
Filet zo šťuky na pare s majoránkou na šošovicovo-zeleninovom ragú s grilovanou cibuľkou
Dezert: Zemiaková lokša plnená karamelovými jablkami a orechmi
Jedálny lístok na Týždeň slovenskej kuchyne v Egri od 9.11.-13. 11.2015
Pondelok: Brokolicová krémová polievka s opraženým chlebom
1. Slovenská pochúťka, kyslá kapusta (bravčové mäso v
zemiakovej placke, posypané syrom)
2.Bryndzové halušky šéfkuchára Jaroslava Švagerka
Utorok: Slepačí vývar s celestínskymi rezancami
1.Bravčové líčka na smotanovo- hubovej tarhoni
2.Pastiersky syr, hranolky, tatárska omáčka
Streda: Bryndzové cappucino s oškvarkovou tyčinkou
1.Salašnícka baranina (pečené baranie stehno, halušky s
kyslou kapustou)
2.Šúľance s makom, orechmi a šľahačkou
Štvrtok: Sabinovská fazuľová polievka
1.Sviečková na smotane, žemľové knedle
2.Gemerské guľky s údeným mäsom a kyslou kapustou
Piatok: Cesnaková s opraženým chlebom
1.Valachova šnicla, opekané zemiaky, miešaný šalát
2.Tvarohová žemľovka