V dňoch 10.-11.3.2017 v banskobystrickom Hoteli Lux sa konal 3. ročník prezentačno-súťažnej výstavy kuchárov a cukrárov Gastro Cup 2017, ktorej organizátorom je Banskobystrický klub kuchárov a cukrárov. V rámci dvojdňovej akcie sa v piatok uskutočnila súťaž Junior mladých kuchárov a cukrárov – žiakov stredných škôl.
Už po tretí krát sa tejto súťaže zúčastnila aj naša škola a to zhodou okolnosti trikrát aj žiačka odboru hotelová akadémia Erika Rajtúková. Po dvoch predchádzajúcich rokov získala skúsenosti a tento rok opäť pod vedením Ing. Anety Kmeťovej jej už víťazstvo neuniklo a stala sa absolútnou víťazkou súťaže v kategórii Junior.
Už v prvej časti súťaže pri filetovaní sumčeka afrického získala pochvalné „poklepanie po pleci“ od porotcu, keď sa jej bravúrnym spôsobom na jeden ťah podarilo z filetu stiahnuť kožu a potom s úsmevom na tvári sa zvŕtala v kuchynskom štúdiu, aby za 45 minút pripravila: „Špenátom prekladaný filet zo sumčeka v údenej slaninke na krémovej bryndzovej omáčke podávaný s gratinovanými krupicovými ňokmi“. Porota nešetrila chválou pri hodnotení jej výkonu v štúdiu a ochutnávke pripraveného pokrmu.
No a potom sa už do neskorých večerných hodín čakalo na výsledky hodnotenia všetkých 16 súťažiacich. Najskôr mená umiestnených v bronzovom, potom v striebornom pásme a nakoniec v zlatom pásme zaznelo aj Erikine meno. Na záver ešte meno absolútneho víťaza a to meno Erika Rajtúková. To bolo radosti!
Erike a Ing.Anetke Kmeťovej blahoželáme a ďakujeme za takúto skvelú reprezentáciu školy. Obetovanie voľných chvíľ a časti jarných prázdnin nad zostavovaním a nácvikom prípravy pokrmu a filetovania prinieslo krásny a zaslúžený výsledok.
TF